Voedingswaarde en gewichtsverlies
Ingrediënten: water, konjac glucomnnan
Glucomannan is een in water oplosbare voedingsvezel gemaakt van de wortels van de Aziatische Konjac plant. Shirataki noodles bestaan voor het grootste gedeelte uit Glucomannan. Het eten van vezels is erg belangrijk voor de gezondheid. In onze westerse maatschappij is het eten van vezels niet meer vanzelfsprekend. Veel gemaksvoedsel bevat nauwelijks vezels, zodat we met moeite aan de aanbevolen hoeveelheid van 30 tot 40 gram per dag komen.
Vezels stimuleren de spijsvertering en voorkomen verstopping. Vezels neutraliseren het zuur in de maag, wat een gunstig effect heeft op het voorkomen van maagzweren. De vele vezels geven een vol gevoel en blijven gedurende een lange tijd in de maag. Dit voorkomt hongergevoel en de trek in verkeerde tussendoortjes. Ze binden de cholesterol uit de voeding en voeren deze af via de stoelgang. Doordat deze cholesterol niet wordt opgenomen vermindert het cholesterolgehalte in je bloed.
Vezels zijn tevens een goede voedingsbodem voor bepaalde bacteria. Een goed ecologisch evenwicht is van groot belang voor een goede weerstand, een efficiënte opname van nutriënten, mineralen & vitamines alsmede het voorkomen van voedselintolerantie.
Hoe kunnen shirataki noodles gewichtsverlies bevorderen?
Behalve dat het eten van vezelrijke producten (zoals shirataki noodles) de gezondheid positief beïnvloedt, kan het tevens het gewichtsverlies bevorderen. Vezels worden door het spijsverteringsstelsel niet afgebroken waardoor ze geen calorieën leveren. Echter, omdat vezel water absorbeert, biedt het een "vol" gevoel. Bijvoorbeeld, het eten van een appel (die rijk is aan vezels) geeft meer vulling dan het drinken van 4 gram van appelsap, hoewel beide een gelijk aantal gelijk aantal calorieën bevat.
Voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte geven ook vaak meer behoefte aan kauwen, waardoor de maaltijd meer voldoening geeft dan een maaltijd zonder vezels. Omdat shirataki noodles nauwelijks koolhydraten en calorieën levert is het bij uitstek geschikt voor een Low Carb dieet.